Het EPC of energieprestatiecertificaat

Wat is een EPCOm kandidaat-kopers of -huurders in staat te stellen een correcte inschatting te maken van de energievriendelijkheid van hun droomwoning, is het EPC certificaat in het leven geroepen. Dat EPC attest vermeldt een energiescore voor die woning waarop het betrekking heeft. De EPC waarde staat voor het energieverbruik per jaar, per m² bruikbare vloeroppervlakte.

De EPC waarde wordt uitgedrukt in (kWh/ m² jaar).

Weten hoe energievriendelijk uw woning is? Vraag hier uw EPC attest aan!

Met welke factoren wordt er rekening gehouden?

De energiedeskundige type A komt ter plaatse en bekijkt in detail:

  • de muur- en dakisolatie
  • ramen en deuren
  • de installaties voor verwarming en het verwarmen van water

Uiteraard kan het werkelijke verbruik afwijken van de energiescore op het EPC attest. Tenslotte heeft elk gezin een andere samenstelling en een andere ecologisch bewustzijn. Maar het is wel een indicatie van de situatie zoals ze is aan de basis, los van het gedrag van de bewoners.

Heeft u een EPC nodig? Vraag het dan hier aan.

Hoe leest u een EPC waarde?

Hoe groter het getal van uw energiescore, hoe energie-onvriendelijker uw woning. Omdat het voor een leek moeilijk is om in te schatten wat een goede (of slechte) score is, wordt er ook gewerkt met een kleurenschaal. Groen staat voor een erg energiezuinige woning, rood voor een woning die erg energieverslindend is.

De EPC waarden zijn ingedeeld in schalen van 0 tot 700. Woningen die boven de 700 uitkomen, hebben veelal een erg verouderd verwarmingssysteem, enkele beglazing en geen geïsoleerd dak. Alle factoren samen leiden ertoe dat er sprake is van veel warmteverlies en dus veel energieverspilling.

Hoe lang is uw EPC geldig?

Een EPC attest heeft een maximum geldigheid van 10 jaar. Op het EPC zal u ook aanbevelingen vinden voor het verbeteren van de energiescore van uw woning. De aanbevelingen zijn niet verplicht, maar sommige kleine ingrepen kunnen de EPC waarde van uw woning gevoelig verbeteren.

EPC nodig mét efficiënt energie-advies? Klik hier!

Zo is het zeker de moeite waard om te bekijken of u bij een herverkoop of –verhuur een aantal aanbevelingen kan uitvoeren voordat u het pand opnieuw op de markt brengt. Een goede EPC waarde is een aantrekkelijke troef voor uw woning. Zo is het ook aangewezen om – als u ingrijpende verbeteringswerken hebt laten uitvoeren – een nieuw EPC aan te vragen, ook al is uw oude EPC nog geldig. Een goede energiescore kan het verschil maken om een potentiële koper over de streep te halen.

Heeft u verbeteringswerken aan uw pand uitgevoerd aan de hand van de aanbevelingen op uw EPC attest? Gaat u uw pand opnieuw verkopen? Vraag dan uw nieuw EPC certificaat hier aan.

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Mijn vriend en ik besloten een tijdje terug om een nieuw huis te kopen en ons oud huis te verhuren. Mijn vader vertelde me dat we dan zeker een EPC-attest moesten hebben. Na wat Googelen vonden we alle informatie die we nodig hadden terug op Mijn EPC. We konden daarnaast ook meteen een afspraak maken voor de keuring zelf. Top!

Tine Verstraete
Tine Verstraete