De bepalende factoren voor uw EPC waarde

Wat heef invloed op uw EPC waardeDe EPC waarde van uw woning wordt berekend volgens een vaste formule met speciaal daarvoor ontwikkelde software. De energiedeskundige die uw woning komt inspecteren let dus steeds op dezelfde elementen om uw EPC waarde te bepalen. Wat is er belangrijk voor uw EPC score?

Het belang van isolatie

Eén van de elementen die erg zwaar doorwegen in het bepalen van een positieve EPC waarde, is de mate waarin uw appartement of huis geïsoleerd is. Er wordt gekeken naar zowel de muurisolatie als de dakisolatie. Zeker voor alleenstaande woningen speelt ook de muurisolatie een grote rol. Het is een klassiek gegeven dat vooral oudere woningen slecht scoren op dit punt. Een slecht geïsoleerd dak is de oorzaak van veel warmteverlies. U krijgt er met andere woorden een hoge EPC waarde voor terug. Vraag hier uw EPC attest aan!

Verwarmingsinstallatie

Tijdens de inspectie wordt er ook gekeken naar het rendement van uw verwarmingsinstallatie en uw warmwatersysteem. Hoe beter het rendement, hoe beter uw EPC waarde. In de regel zal het zo zijn dat een jongere installatie een hoger rendement heeft. De overheid verstrengt immers constant de regelgeving rond verwarmingsinstallaties. Warmtepompen en condensatieketels scoren in principe goed, een oude mazoutinstallatie zal het behoorlijk minder goed doen.

Uw EPC aanvragen voor verhuur of verkoop? Klik hier!

Ramen en deuren

Uw ramen en deuren zijn vaak een bron van warmteverlies. Ook hier zijn de technieken in de loop der jaren enorm geëvolueerd en bestaan de hedendaagse ramen en deuren uit goed isolerend materiaal en isolerend glas. Deze isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat het warmteverlies beperkt blijft en dat uw woning bijgevolg goed scoort op dat punt van het EPC attest.

De impact op het milieu

Op de tweede pagina van uw EPC attest wordt ook dieper ingegaan op de impact op het milieu, meer bepaald op de CO2-uitstoot. Die pagina bevat ook gedetailleerde informatie over de gemiddelde U-waarde van de gebouwschil (dat is de mate waarin het gebouw geïsoleerd is) en over het rendement van uw verwarmingsinstallatie.

Uw woning verhuren of verkopen? Vergeet uw verplicht EPC attest niet! Klik hier en vraag het meteen aan!

Aanbevelingen voor een positieve EPC waarde

Als laatste bevat uw EPC attest aanbevelingen ter verbetering van uw huidige EPC waarde. Deze aanpassingen zijn niet verplicht, maar ter informatie. Elk EPC is maximaal 10 jaar geldig. Toch kan u ook eerder een nieuwe EPC aanvragen. Bijvoorbeeld nadat u verbeteringswerken hebt uitgevoerd. Of na het plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Zo ziet uw kandidaat koper of –huurder meteen hoeveel energiezuiniger uw pand is geworden. Zet maximaal in op een positieve EPC waarde, dit is een sterke troef bij de verkoop of verhuur van uw pand.

Heeft u een EPC attest nodig voor de verhuur of verkoop van uw woning? Vraag het EPC dan hier aan.

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Mijn vriend en ik besloten een tijdje terug om een nieuw huis te kopen en ons oud huis te verhuren. Mijn vader vertelde me dat we dan zeker een EPC-attest moesten hebben. Na wat Googelen vonden we alle informatie die we nodig hadden terug op Mijn EPC. We konden daarnaast ook meteen een afspraak maken voor de keuring zelf. Top!

Tine Verstraete
Tine Verstraete