Het EPC attest: verplicht voor residentiële en (bepaalde) publieke gebouwen

Is een EPC verplichtIedereen die zijn woning wilt verkopen of verhuren, moet in het bezit zijn van een EPC certificaat voor dat gebouw. U moet als eigenaar het certificaat kunnen voorleggen vanaf het moment dat uw woning op de huizenmarkt komt. In principe is het dus niet toegestaan om uw woning of appartement te adverteren zonder de vermelding van de EPC waarde. Kandidaat-kopers of -huurders moeten namelijk in staat zijn om bij het nemen van een beslissing rekening te houden met de energievriendelijkheid van hun droomhuis. En dat kan alleen als het EPC attest kan worden voorgelegd. Vraag snel uw EPC attest aan.

Wat met niet-residentiële gebouwen?

Voorlopig moet bij de verkoop of verhuur van bedrijfspanden, winkels en dergelijke geen EPC attest worden voorgelegd. Maar daar komt vermoedelijk in de loop van 2016 verandering in. Want ook hier heeft een potentiële koper of huurder er natuurlijk baat bij om te weten hoe energieverslindend het beoogde pand is. De energiefactuur is tenslotte een substantieel onderdeel van de maandelijkse kosten van elk pand. Ook hier zullen eigenaars er binnenkort baat bij hebben als ze voor hun pand een zo laag mogelijke energiescore kunnen voorleggen.

Wanneer is er wél een EPC verplicht?

In de regel is een EPC verplicht bij de verkoop van een volledige woning, appartement of studio in volle eigendom. Zodra het pand te koop wordt aangeboden, moet het EPC aanwezig zijn. Ook wanneer u een woning, appartement of studio wil verhuren, is een EPC attest verplicht. Hier geldt eveneens dat het EPC certificaat aanwezig moet zijn vanaf het moment dat het pand te huur wordt aangeboden. De verplichting geldt per wooneenheid. Dat betekent dat als uw gebouw uit meerdere studio’s of appartementen bestaat, elk appartement of elke studio een eigen EPC attest nodig heeft.

Ook voor onroerende leasing geldt de EPC verplichting.

Uw pand verhuren of verkopen? Vraag hier snel uw EPC attest aan!

Wanneer is er geen EPC verplicht?

In bepaalde situaties is een EPC niet verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor woningen zonder verwarming. Wanneer er op het moment van de verkoop geen verwarming aanwezig is, volstaat een ondertekende overeenkomst tussen koper en verkoper, waarin dit wordt verklaard.

Ook wanneer slechts een deel van een woning wordt verkocht óf als enkel de naakte eigendom of het vruchtgebruik wordt verkocht is een EPC niet nodig. Religieuze gebouwen en woonboten worden ook ontheven van de verplichting van een EPC attest. Voor huurovereenkomsten van voor 1 januari 2009 en voor onderverhuur, vervalt de verplichting van het EPC attest eveneens.

Uiteraard moet er geen nieuw EPC worden opgemaakt bij de verkoop of verhuur van een pand met een bestaand en geldig EPC certificaat.

Bent u van plan uw pand te verkopen of te verhuren en valt u niet in één van bovenstaande categorieën? Dan is een EPC attest verplicht. Vraag hier uw EPC aan!

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Enige tijd terug besloten mijn vrouw en ik om onze woning te verkopen. Dit was de eerste keer dat we zoiets deden en we hadden dan ook geen idee van de verplichtingen. Mijn EPC legde ons alles haarfijn uit en verzorgde ook meteen de nodige metingen. De woning is ondertussen verkocht en wij zijn nu bezig met ons nieuwe project. Bedankt Mijn EPC voor de zorgeloze overgang!

Jo Vandersmissen
Jo Vandersmissen