De eerste stap: uw EPC aanvragen

Hoe wordt EPC vastgelegdUw EPC attest moet worden opgesteld door een erkende energiedeskundige. In het geval van een EPC voor een woning, is dat door een energiedeskundige type A. Zorg ervoor dat u zich goed informeert en dat u met een erkende deskundige in zee gaat. Vraag ook vooraf naar de prijs van de EPC keuring, want er zijn voor het opmaken van een EPC attest geen vaste prijzen vastgelegd.

Uw EPC laten opmaken tegen een scherpe prijs? Vraag hier uw EPC attest aan.

Verzamel bewijsstukken

Mogelijk bent u de eigenaar van een ouder pand waaraan u in de loop der jaren verschillende werken hebt laten uitvoeren. Dan is het zeker verstandig om de nodige bewijsstukken van de uitvoering van de werken te verzamelen en die aan de deskundige te overhandigen. In de regel heeft het afgeven van een bewijsstuk een positieve invloed op je EPC waarde. Heb je geen stukken, dan neemt de energiedeskundige het bouwjaar van je woning of van je verwarmingsinstallatie als basis.

De inspectie ter plaatse

De energiedeskundige is verplicht om bij zijn inspectie van uw woning een vastgelegd protocol te volgen. Het Vlaams Energieagentschap heeft speciale software ter beschikking gesteld om het EPC attest op de juiste manier op te maken. Tijdens de inspectie besteedt de deskundige vooral aandacht aan:

  • het dak
  • de muren
  • de vloer
  • de ramen
  • de deuren
  • de gebruikte isolatiematerialen
  • de verwarmingsinstallatie

Al deze factoren zullen samen de energiescore van uw woning bepalen.

Na de aanvraag duurt het even voor de deskundige ter plaatse komt. Vraag daarom op tijd uw EPC attest aan als u uw woning wil verkopen of verhuren.

Hebt u verkoop- of verhuurplannen voor uw woning? Vraag snel uw EPC attest aan. Klik hier!

De afgifte van het EPC attest

Na de inspectie zal u een EPC attest ontvangen. Dat gebeurt afhankelijk van de deskundige al na één dag of binnen de 2 weken. Op het attest vindt u de energiescore van uw woning terug én aanbevelingen om die score te verbeteren. U kan uw woning onmiddellijk na ontvangst te huur of te koop aanbieden. Vergeet hierbij de verplichte EPC vermelding bij uw advertenties niet.

Voert u na de ontvangst van het EPC attest nog verbeteringen uit? Hou daar dan zeker de bewijzen van bij. Zo kan u potentiële kopers of huurders laten zien dat bepaalde aanbevelingen ter verbetering van de EPC waarde intussen zijn uitgevoerd.

Bestel uw EPC attest op tijd bij verhuur of verkoop! Vraag snel uw EPC attest aan!

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Enige tijd terug besloten mijn vrouw en ik om onze woning te verkopen. Dit was de eerste keer dat we zoiets deden en we hadden dan ook geen idee van de verplichtingen. Mijn EPC legde ons alles haarfijn uit en verzorgde ook meteen de nodige metingen. De woning is ondertussen verkocht en wij zijn nu bezig met ons nieuwe project. Bedankt Mijn EPC voor de zorgeloze overgang!

Jo Vandersmissen
Jo Vandersmissen