De rode zone

EPC waarde wat is gunstigDe EPC waarde of energiescore wordt uitgedrukt met een kengetal. Dat kengetal drukt uit wat het energieverbruik van een woning per jaar is per m² bruikbaar vloeroppervlak. De berekende EPC waarde wordt uitgedrukt in kWh/ m² jaar. Die waarde situeert zich meestal tussen 0 en 700. Bij oudere woningen kan de waarde zelfs hoger dan 700 zijn. In dat geval, komt uw EPC waarde in de rode zone terecht op de kleurenschaal die eveneens op uw EPC attest wordt afgedrukt. Dat betekent dat uw woning slecht scoort op vlak van energievriendelijkheid.

Laat uw EPC attest voordelig opstellen. Vraag het hier meteen aan!

Is een hoge EPC waarde een probleem?

Een hoge EPC waarde geeft aan dat het pand dat u wil verhuren of verkopen het niet goed doet op vlak van energiezuinigheid. Mogelijk gaat het om een ouder pand dat in de loop der jaren nooit een echt grondige renovatie heeft ondergaan. Hoogstwaarschijnlijk weerspiegelt zich dat ook in de prijs. Een hoge EPC score is daarom geen drama. In het EPC attest dat u wordt overhandigd staan aanbevelingen om uw woning of appartement minder energieverslindend te maken. U kan overwegen om een aantal aanbevelingen al meteen uit te voeren en de bewijzen van de uitvoering aan de kandidaat koper of huurder voorleggen. Of u handhaaft uw competitieve en marktconforme prijs en mikt op een koper die op zoek is naar een pand om te renoveren. Dan is de hoge EPC score minder belangrijk, want tijdens de renovatie wordt dat zo goed als vanzelf rechtgezet.

Heeft u een EPC attest nodig voor de verkoop of verhuur van uw pand? Vraag het hier aan.

De groene zone

Energiezuinige woningen krijgen een lage EPC waarde toegekend, die u kan terugvinden in de groene zone van de kleurenbalk op het EPC attest. Dat is zeker het geval voor nieuwbouwwoningen of zeer recente woningen. Dergelijke woningen krijgen in de regel een energiescore die kleiner is dan 200. Deze panden zijn goed geïsoleerd, hebben minstens dubbele beglazing en een zuinige verwarmingsinstallatie. Vandaar de lage, goede EPC waarde. Toch zegt dit maar deels iets over uw toekomstige energiefactuur. Uiteraard helpt het om een energiezuinig pand te bewonen, maar ook de bewoners moeten zich energie bewust opstellen om een zo laag mogelijke energiefactuur te bekomen. Want ook in een energievriendelijk pand, kan je als bewoner door nonchalant gedrag veel verspillen op vlak van energie.

Gaat u uw huis of appartement verhuren of verkopen? Vraag dan hier uw EPC attest aan.

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Enige tijd terug besloten mijn vrouw en ik om onze woning te verkopen. Dit was de eerste keer dat we zoiets deden en we hadden dan ook geen idee van de verplichtingen. Mijn EPC legde ons alles haarfijn uit en verzorgde ook meteen de nodige metingen. De woning is ondertussen verkocht en wij zijn nu bezig met ons nieuwe project. Bedankt Mijn EPC voor de zorgeloze overgang!

Jo Vandersmissen
Jo Vandersmissen