Alles wat u moet weten over het EPC attest als verkoper of verhuurder

EPC bij verkoop en verhuur (klein)Het EPC attest moet worden opgemaakt zowel bij plannen tot verkoop als bij de intentie tot het verhuren van een woning of appartement. We gaan wat dieper in op de specifieke details die van toepassing zijn bij verkoop of verhuur en de vereisten voor het EPC.

EPC bij verkoop

In principe heeft u van zodra u beslist een woning, appartement of studio volledig te verkopen, in volle eigendom een EPC attest nodig. Zo moet u voor elke wooneenheid een apart attest aanvragen. Concreet betekent dit dat wanneer een gebouw dat uit meerdere flats bestaat, u voor elke aparte flat moet beschikken over een EPC. Bij verkoop zijn er een aantal uitzonderingen. We lichten er enkele uit.

Studentenkamers

Verkoopt u een gebouw met studentenkamers met gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet? Dan heeft u voldoende aan één EPC voor het volledige gebouw. Zijn er echter aparte faciliteiten, dan moet u voor elke studentenflat een apart EPC aanvragen. U kan uw EPC eenvoudig hier aanvragen.

Woningen zonder verwarming

Als er in een pand geen verwarming aanwezig is, heeft u ook geen EPC nodig. Een ondertekende verklaring tussen koper en verkoper volstaat op dat moment.

Stacaravan

Een stacaravan heeft onder voorwaarden wel degelijk een EPC attest nodig. Als deze bijvoorbeeld is aangesloten op nutsvoorzieningen en als vaste verblijfplaats wordt gebruikt.

EPC bij verhuur

Zodra u een studio, appartement of een woning te huur aanbiedt voor een periode van meer dan 2 maanden, moet u in het bezit zijn van een EPC attest. Bij verhuur geldt dat ook voor onroerende leasing. De EPC verplichting geldt per wooneenheid, dus ook bij verhuur moet u voor elke aparte flat beschikken over een EPC. Bij verhuur zijn er ook een aantal uitzonderingen en speciale situaties.

Serviceflats

Serviceflats moeten enkel een verplicht EPC attest hebben wanneer er sprake is van een huurcontract. Een dagprijs zonder huurcontract, vereist geen EPC. Rusthuizen daarentegen moeten een EPC voor publieke gebouwen hebben.

Onderverhuur

Bij het onderverhuren van een pand, of een deel ervan, moet er geen EPC attest aanwezig zijn. Er wordt van uit gegaan dat het EPC certificaat al is opgemaakt bij het opstellen van de oorspronkelijke huurovereenkomst.

In de meeste gevallen heeft u bij het verhuren van een pand voor bewoning dus een EPC attest nodig. Vraag nu uw correcte EPC attest aan!

Vraag hier uw EPC aan

Veelgestelde vragen

Bent u van plan uw woning te verhuren of verkopen en hebt u nog geen EPC?

Stel uw vraag!Onze klanten vertellen

Mijn vriend en ik besloten een tijdje terug om een nieuw huis te kopen en ons oud huis te verhuren. Mijn vader vertelde me dat we dan zeker een EPC-attest moesten hebben. Na wat Googelen vonden we alle informatie die we nodig hadden terug op Mijn EPC. We konden daarnaast ook meteen een afspraak maken voor de keuring zelf. Top!

Tine Verstraete
Tine Verstraete